Så här firar de svenska flaggan

Svenska flaggan har varit en symbol för vårt land i över hundra år. Den stolta blåa färgen med de gula korsen har prytt flaggstänger, balkonger och bilar på nationaldagen och andra högtider. Men hur mycket vet du egentligen om den svenska flaggan historia och betydelse? Ta en närmare titt på flaggan och hur den firas runt om i Sverige. Besök hemsidan och läs mer om Langkilde & Søn genom länken här.

Historia

Flaggan som de känner den idag fastställdes först av den svenska riksdagen 1906, men dess ursprung kan spåras ända tillbaka till medeltiden. Enligt legenden ska Erik den helige ha sett ett gyllene kors mot blå himmel under ett slag. Han tog det som ett tecken på att han skulle segra och därefter användes korset som heraldiskt vapen för Sverige. Det blåa fältet symboliserar himlen och det gula korset representerar den kristna tron.

Betydelse

Den svenska flaggan är en symbol för hela landet och dess befolkning, oavsett bakgrund eller tro. Det är en påminnelse om vår gemenskap, frihet och demokrati. Att bära flaggan eller hissa den på nationaldagen eller andra högtider är en manifestation av vår kärlek till Sverige och allt det står för.

Högtningsritualer

Alla högtider och evenemang i Sverige, från nationaldagen till studentfiranden och sportevenemang, präglas av den svenska flaggan. Högtningsritualer innebär att hissa flaggan på flaggstång och samtidigt sjunga nationalsången. Högtningsritualerna är viktiga symboler för Sveriges folkliga kultur och identitet.

Fira flaggan på nationaldagen

Nationaldagen är en dag som firas i hela Sverige och här brukar flaggan spela en central roll. Många väljer att pynta med blommor och flaggor i de svenska färgerna runtom i sin trädgård eller på balkongen. Andra väljer att gå i tåg, titta på parader och se fyrverkerier på kvällen. På senare tid har det blivit populärt att fira nationaldagen med att besöka nationalparker eller andra naturreservat runtom i landet.

Den svenska flaggan representerar mycket mer än bara färgerna blått och gult. Den står för vår kärlek till landet, vår historia och vår framtid. Förutom de högtidliga firandena finns den svenska flaggan som en naturlig del i vår vardag. De kan se den hissad på allt från skolbyggnader och regeringsbyggnader till privatbostäder och bilar. Svenska flaggan ger oss en gemenskap, en identitet och en stolthet över att vara svensk. Genom länken högst upp i inlägget kan du läsa mer om den svenska flaggan och dess goda historia över tid.